3 minuten lezen

 

Een paar weken geleden was ik jarig en het viel me op hoeveel media er tegenwoordig aan te pas komen om felicitaties in ontvangst te nemen.

Ik had bezoek, daar zitten dus de eerste felicitaties, en daardoor keek ik niet op mijn smartphone of in mijn computer. Maar wat te doen met de vaste telefoon? Laten rinkelen, omdat ik bezoek heb? Of opnemen, omdat het iemand is die aan je verjaardag denkt? Mijn privénummer en mijn zakelijke nummer zijn hetzelfde. Dat betekent dat ik op mijn verjaardag het antwoordapparaat laat opnemen bij een onbekend of een zakelijk nummer en dat ik zelf opneem als een bekend nummer belt.

Een paar jaar geleden liep dat fout: een belangrijke klant belde. Toch maar opnemen. Hij bleek met pensioen te gaan en had geen zin in een afscheidsreceptie. Daarom belde hij mensen die, zakelijk gezien, belangrijk voor hem waren geweest. Mijn verjaardag raakte zo met een uur bekort.

De post, dat is het makkelijkste onderdeel. Een paar trouwe vrienden en vriendinnen blijven kaarten sturen en ik ben er altijd weer blij mee. Vroeger kreeg ik veel meer kaarten, maar de meesten laten nu digitaal weten dat ze aan me denken.

En daar begint het: de volgende dag kijk ik in mijn mail. Gefeliciteerd! In verschillende bewoordingen. Leuk, het beantwoorden van de mail duurt ditmaal drie keer zo lang als normaal, maar ik geniet er wel van. Dan open ik nietsvermoedend LinkedIn. O, ja, ik heb ooit mijn geboortedatum ingevuld. De meeste mensen die hierop reageren ken ik, maar er zijn altijd een paar waarvan ik denk: wie ìs dat?

De smartphone stond uit op mijn verjaardag. Dat kan al bijna niet meer. Als ik hem aanzet, laat Whatsapp weten dat ik berichten heb. Heel lief allemaal.

Maar: wat gek, Greetje heeft me niet gefeliciteerd. We schelen twintig dagen en zijn in dezelfde straat geboren. Daardoor hebben we geen reminder nodig, we weten al dagen van te voren dat de ander gaat verjaren. Hoe kan dat nou? Zou er wat met haar zijn? Dit is niks voor haar. Heb ik alle media gehad? Nee, Facebook vergeten. En ja, daar staat een lieve felicitatie van Greetje. En nog een paar andere. Gelukkig, niets aan de hand.

Naarmate ik op meer media zit, krijg ik ook meer felicitaties. Al dan niet van vreemden. Ooit kreeg ik gewoon bezoek en kaarten, dat was overzichtelijk. Toen kwam de telefoon erbij, en nu, ik weet niet eens meer op hoeveel media ik zit. En dat in een paar jaar tijd. Gaat dit erger worden? Ik vrees van wel.

Een paar dagen geleden ging ik uit eten met een vriendin. Ik bedacht me dat ik haar mijn nieuwe 06 nummer niet had gegeven, dus ik nam mijn oude mobiel ook mee voor als ze zou bellen dat ze later kwam. En ik realiseerde me dat ik de nodige sms'jes had gemist van mensen die mijn nieuwe nummer ook niet weten...