Zijn vrouwen echt meer bescheiden? Bescheidenheid en precisie zijn eigenschappen die al sinds de tijd dat Tellegen voorzitter was van de VVAO, zo rond 1945, aan vrouwen worden toegeschreven.

 

Zijn vrouwen echt meer precies of meer bescheiden dan mannen?

Is dat echt zo? Hoe ziet ‘bescheiden’ er eigenlijk uit?
Hoe ziet een bescheiden vrouw eruit?
Hoe ziet een bescheiden man eruit?
Zijn er verschillen?
Hoe ziet ‘precies’ eruit?
Hoe ziet dat eruit bij een vrouw?
En bij een man?
Zijn er verschillen?

Volgens Rudi d’Hooghe, van de KU Leuven, verschillen we minder van elkaar dan we denken. Uiterlijkheden daar gelaten, natuurlijk, maar de hersenen ‘an sich’ van mannen en vrouwen verschillen niet veel.
Hij ontkent niet dat het hormonale systeem van invloed is op de hersenen, maar zegt dat de hersenen zeer kneedbaar zijn.
‘Vergis je niet, jongens worden vanaf minuut een anders behandeld dan meisjes.’
Omgevingsinvloeden zijn van grote invloed: ‘als ouders ga je anders met je kind om als je weet dat je een jongen vasthoudt, dan wanneer je een meisje vasthoudt. Meer informatie: Campuskrant van de KU Leuven (pg. 20)

 

Alles draait om verwachtingen en interpretaties

Zowel mannen als vrouwen gedragen zich volgens een verwacht stramien. Doen ze dat niet dan is er het risico van de hoon van de ander. De vrouw is een bitch en de man verwijfd.

Zowel mannen als vrouwen zijn niet goed in staat om iets te zien wat buiten hun verwachtingen valt. Het is een menselijke eigenschap. Onze automatische reactie is gebaseerd op wat we kennen. En dat zijn onze eigen hokjes. Daar buiten denken kost ons (veel) meer tijd en moeite. Daarnaast biedt de automatische reactie zekerheid en dus veiligheid, en ook dat is zeer aantrekkelijk.
We houden niet van twijfel en zijn dus maar mondjesmaat in staat om iets anders te zien dan wat we verwachten.
Daarnaast heb je ook de ‘wat wij denken dat de ander van ons verwacht’ verwachting.

Er zullen een (groot) aantal lezers zijn dat ervan overtuigd is dat zij dat al lang doen: verder kijken dan hun neus lang is. Maar in de praktijk valt dat tegen. Iedereen weet het wel, maar je ernaar gedragen is iets anders. En zoals gezegd: tegen een automatische reactie ingaan, kost nu eenmaal meer tijd en moeite.

 

De wereld is groter dan je verwachtingspatronen

Door kennis te nemen van anderen en ervaringen van anderen te delen verander je je verwachtingspatronen en vergroot je je eigen wereld. Daarmee wil ik niet zeggen dat kennis nemen en ervaringen delen het enige is dat hiervoor nodig is. Maar het is wel een deel ervan.

Daarom verder in MAAK! KENNIS:

Een nieuwe serie: Portretten van VVAO vrouwen. Het doel van deze serie is de veelzijdigheid van VVAO-vrouwen zo veel mogelijk tot hun recht te laten komen. Als eerste in deze serie interviewde Jorien Bakx Trudy Altink, bestuurslid van de VVAO-afdeling Zutphen. Over een veelzijdige vrouw gesproken!

Het dossier ‘gelukkig werken’.
Geluk, een zachte, vrouwelijke, eigenschap, wordt serieus onderzocht omdat het motiveert, voor hogere productie zorgt en allemaal andere harde, mannelijke gevolgen heeft. Wie had dat gedacht!

En verder publiceerden we een mooi interview met Julia van Weert over communicatie in de gezondheidszorg. Plaatsten we een recensie van het boek ‘Beter Bloggen’ van Karin Ramaker en stellen we VVAO-lid en fotograaf Nanda Gilden, die de workshop voor fotografen ontwikkelde, aan jullie voor.