Een zeer boeiende lezing over het leven van de eerste meisjesstudenten in 1900.

Spreekster: Dr. Jeannette Boertien uit Leiden

Jeannette schrijft ons: “Er is interessant archiefmateriaal met biografische schetsen van de studentes uit die tijd. Zoals van Aletta Lorentz-Kaiser en Lizzy van Dorp de oprichtsters van de Vereeniging van Vrouwelijke Studenten in Leiden (1901). Elisabeth Vreede was voorzitster van de VVSL van 1902-1904 en in 1905 richtte zij de eerste vrouwen roeivereniging op. Uit het archiefmateriaal heb ik een deel van het leven van de meisjes studenten kunnen reconstrueren.
Ik laat zien hoe het leven van die meisjes studenten toen was in Leiden, de stad van de wolindustriestad. Bedenk dat het de tijd is van de stoomlocomotief, de spoorwegstakingen, Abraham Kuypers kabinet, fietsen voor vrouwen is nog een novum, vrouwenkiesrecht is er nog niet, en meisjes gingen niet op kamers…

Kan een vrouw eigenlijk wel studeren, dat is een thema waar men zich in academische kringen nog mee bezig hield.

Om een indruk te krijgen van die tijd volgen we Elisabeth Vreede in Leiden.

Plaats: 'Galerie Beeldend gesproken'- Hannie Dankbaarpassage 23, 1053 RT Amsterdam
Tel: 020-3090390
Tram 17 stopt voor de deur

Toegang: Gratis koffie thee en een drankje na afloop
Introducees van harte welkom!
Vooraf aanmelden is prettig.

Over Jeannette Boertien

Jeannette is lid van de VVAO in Leiden sinds 2005.
“Ik ben grotendeels opgegroeid in Jerusalem. Ik ben geboeid door periodes van verandering, het breukvlak in de tijd.
Toen ik ging studeren zei mijn vader, ‘je zorgt eerst voor een broodvak want je moet voor jezelf kunnen zorgen, daarna mag je doen wat je wilt’. Dat broodvak werd bibliotheekwetenschappen en dat brood kwam daarna inderdaad steeds van een baan in verschillende bibliotheken.
Ik studeerde Semitische talen in Amsterdam, en later archeologie van de zuidelijke Levant in Leiden. In 2013 promoveerde ik in Groningen op een onderzoek naar het verband tussen textiel-productie en cultische factoren in Ammon en Moab rond 800 v.C.

Tot aan mijn pensioen vorig jaar was ik bibliothecaris van de antroposofische vereniging, en in die functie beheerde ik ook verschillende archieven, een daarvan betrof de nalatenschap van Elisabeth Vreede (1879-1943).
Geboeid door haar werk en het feit dat zij van 1900 tot 1906 astronomie, wiskunde, filosofie en Sanskriet studeerde in Leiden ging ik op zoek naar wie zij nu eigenlijk was. Dat resulteerde drie jaar geleden in een project Impuls Elisabeth Vreede een werkgroep die een aantal publicaties uitgeeft van en over haar werk.”